Kolorowo

 

Czy wiecie, że dieta nie tylko powinna być bogata w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia oczu, ale także powinna być miła dla oka?

Dosłownie chodzi o estetykę jedzenia. Ładnie wygląjący talerz jest zazwyczaj kolorowy, a im więcej kolorowych warzyw na naszym stole, tym więcej różnorodnych składników odżywczych, witamin i minerałów, dzięki którym zadbamy nie tylko o dobry wzrok, lecz także o całe ciało.

Kolorowy talerz sprzyja także aktywacji układu przywspółczulnego, który uruchamia się, gdy jesteśmy zrelaksowani. To on odpowiada nie tylko za spokojny sen, ale i prawidłowe trawienie wszystkiego, co weźmiemy do ust. A tylko prawidłowo strawione i wchłonięte mikroskładniki mają szansę zadziałać z korzyścią dla ciała i umysłu.

Estetycznie wygladający stół i w spokoju spożyty posiłek niosą tak wiele korzyści dla całego organizmu, że nie warto z nich rezygować.

 

/ Naczynia Połączone →
/ Zdrowie, Medycyna Funkcjonalana, Dietetyka Kliniczna
Agata, Facebook →

Wiem Co JemBeata Styś